Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı mıyım?

Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçiminde oy kullanmak isteyen yurt dışındaki vatandaşların, yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı olup olmadıklarını kontrol etmeleri önem arz ediyor.

13/03/2023

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimine ilişkin takvimin başlangıç tarihini 18 Mart 2023 olarak belirledi. Yurt dışında yaşayan vatandaşların seçimlerde oy kullanabilmesi için dikkat etmesi gereken konuların başında ise “Yurtdışı Seçmen Kütüğü”ne kayıt meselesi geliyor.

Yurt dışı seçmen kütüğü, Yüksek Seçim Kurulu tarafından, nüfus kayıtları esas alınarak oluşturuluyor. Dolayısıyla, yerleşim yeri nüfus kayıtlarında yurt dışı olarak kaydedilmiş kişiler yurt dışı seçmen kütüğüne doğrudan kaydediliyor.

Yurt dışında yaşayan seçmenlere seçmen kâğıdı gönderilmediği ve özel bilgilendirme yapılmadığı için vatandaşların yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı olup olmadıklarını öğrenmeleri önem arz ediyor. Bu çerçevede yurt dışında yaşayan vatandaşlar Yüksek Seçim Kurulu’nun, “Yurt Dışı Seçmen Kaydı Sorgulama” ekranından çevrimiçi olarak sorgulama yapabiliyor.

Vatandaşlar yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı olunup olunmadığını ve kayıt var ise kayıtlı olunan yerin bilgilerini (kayıtlı olunan dış temsilcilik), “www.ysk.gov.tr” internet sayfasının “Yurt Dışı Seçmen Sorgulama” bölümünden öğrenebiliyor.

Kayıtlı bulunan bilgilerde yanlışlık olduğunu düşünen seçmenlerin ise 17 Mart tarihine kadar, bu süreyi kaçırırlarsa 20 Mart -2 Nisan 2023 tarihleri arasındaki itiraz süresi içerisinde bu bilgileri güncellemesi gerekiyor. Bu noktada Yurt Dışı Seçmen Kütüğü kayıtlarında düzeltme yapmak isteyen ile yerleşim yerini değiştirmek isteyen vatandaşlar bulundukları bölgeye en yakın dış temsilciliğe başvurabilir.